Nowa matryca stawek VAT została stworzona w oparciu o wykorzystanie do identyfikowania dla potrzeb tego podatku:
– towarów wg Nomenklatury scalonej (CN) a
– usług wg PKWiU 2015.
Do końca bieżącego roku w przypadku towarów i usług objętych mechanizmem podzielonej płatności, wskazanych w załączniku nr 15 do ustawy o VAT należy jednak stosować klasyfikację wg PKWiU 2008.
Od 1 lipca br. stawka VAT na poszczególne grupy towarów została ujednolicona i nie będzie takiego przypadku, gdy np. ciastka mają różne stawki VAT 5%, 8% i 23% (w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości). Na niektóre towary stawka VAT jest niższa ale też jest grupa towarów z podwyższoną stawką. Na stronie internetowej MF w zakresie wprowadzonych zmian czytamy, że z uwagi na „zaproponowane obniżki stawek dla produktów niezbędnych do zaspokojenia podstawowych potrzeb człowieka oraz konieczność zachowania pewnej równowagi budżetowej konieczne było punktowe podwyższenie stawek podatku dla niektórych towarów”.
Niższa stawka VAT dotyczy między innymi
- owoców tropikalnych i cytrusowych– spadek z 8% do 5 %,
- pieczywa oraz ciastek – każdy rodzaj objęty został 5% stawką VAT (poprzednio było 5%, 8% i 23%),
- zup, bulionów, żywności homogenizowanej i dietetycznej – spadek z 8% do 5%,
- musztardy oraz niektórych przypraw przetworzonych (np. pieprz, tymianek) – spadek z 23% do 8%,
- żywności dla niemowląt oraz małych dzieci, a także smoczki, pieluszki i foteliki samochodowe – spadek z 8% do 5 %.
Wzrost stawek dotyczy:
- niektórych przypraw nieprzetworzonych np. kmin, szafran, kurkuma – zmiana z 5% na 8%,
- owoców morza i przetworów z nich, a także kawioru i dań sprzedawanych w placówkach gastronomicznych przygotowanych z wykorzystaniem tych produktów – zmiana z 5% na 23%,
- lodu używanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – zmiana z 8% na 23%,
- drewna opałowego – zmiana z 8% do 23%.
Violetta Wełnicka
Doradca Podatkowy